Aký je najvhodnejší kolagén pre vás? – Teraz to zistíme!

Vo svete dnešnej módy môžeme veľa čítať o populárnom doplnku stravy – kolagéne. Avšak množstvo informácií na internete môže sťažiť presnú a realistickú orientáciu. Aký je účinok kolagénu? Hovädzí kolagén alebo rybí kolagén? Kolagénová kapsula alebo kolagénový prášok? Ako je to s dávkovaním – koľko kolagénu potrebujeme denne? Pripravili sme pre vás komplexný článok s dôveryhodnými informáciami, ktoré vám pomôžu rýchlo nájsť správny produkt. Ktorý kolagén je najlepší? – Teraz to zistíme!

Čo vlastne je kolagén?

Ľudské telo je zložitá sieť orgánov, tkanív a buniek. Ale ako to všetko funguje? Čo ich drží pokope? Slovo kolagén (collagen) pochádza z gréckeho výrazu „kólla“, čo znamená lepidlo. Z toho môžeme jednoducho vyvodiť jeho nevyhnutnú úlohu: je to bielkovina, ktorá „drží pokope“ naše kosti, šľachy, väzy, svaly, cievy, ako aj je dôležitým stavebným prvkom zubov, pokožky, vlasov a nechtov.

Účinok kolagénu – naozaj funguje?

Tento obľúbený proteín je najmä známy svojimi účinkami na omladenie a spevnenie pleti. Podobne ako v mnohých vedeckých štúdiách, aj v štúdii publikovanej v časopise Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals sa dospelo k záveru, že kolagén (vnútorne užívaný) skutočne môže bojovať proti starnutiu pokožky, zlepšuje jej pružnosť a zabezpečuje hydratáciu. Okrem toho zohráva dôležitú úlohu v mnohých biologických funkciách, napríklad v zdraví kĺbov a kostí. Na to poukazuje aj štúdia publikovaná v International Journal of Medical Sciences. U pacientov trpiacich osteoartritídou (degeneratívnym ochorením kĺbov), ktorí užívali typ II kolagénu, sa po 90 dňoch výrazne znížila stuhnutosť a bolesť kolien.

Zhrnutie: V čom vám môže kolagén pomôcť?

  • Pokožka: Obnovenie vrások a spomalenie tvorby nových. Zvýšenie hladiny kolagénu zvyšuje pružnosť pokožky. Znižuje mastnotu pleti. Spomaľuje starnutie pokožky a zabezpečuje vnútornú hydratáciu, znižuje množstvo existujúcich vrások, lieči akné.
  • Vlasy a nechty: Lesklejšie, hustejšie vlasy a silnejšie nechty. Kolagén je primárnym stavebným prvkom nechtov, vlasov a zubov. Podporuje rast vlasov, čo môže viesť k hustejším a silnejším vlasom. Znižuje krehkosť zubov a vlasov.
  • Zlepšenie stavu kostí: Odolnejšie a pružnejšie chrupavky, kosti a kĺby. Zvýšenie hladiny kolagénu pomáha zabrániť rozpadu kostí, čím sa ukázal ako účinný v boji proti osteoporóze.
  • Zlepšenie stavu chrupaviek a väzov: Užívanie kolagénu znižuje riziko kĺbových zranení tým, že zvyšuje produkciu gumeného materiálu v chrupavkách. Pomáha aj pri kĺbových bolestiach.
  • Srdcovocievny systém: Stav kolagénu a ciev je úzko prepojený, pretože adekvátna produkcia kolagénu je nevyhnutná pre zdravý stav cievnych stien.
  • Spánok: Obsah glicínu v kolagéne podporuje pokojnejší spánok.
  • Pomoc pri regenerácii čriev: Pri zápalových ochoreniach čriev je často nízka hladina kolagénu v tele, ktorý je nevyhnutný pre zdravý stav črevnej steny.
  • Jednoduché a rýchle použitie: Kolagénové kapsuly alebo prášok sú vhodné na pridanie do akéhokoľvek jedla alebo nápoja, čím sa zabezpečí jednoduchá a rýchla suplementácia.

Akoý typ a formu kolagénu si vybrať?

Či už sa rozhodnete pre kolagénové kapsuly, tablety alebo prášok, je dôležité, aby kolagén pochádzal z kvalitných zdrojov, ako je hovädzie mäso alebo ryby, a bol správne hydrolyzovaný pre lepšiu vstrebateľnosť a účinnosť. Taktiež by mal byť vysoko čistý, bez zbytočných prídavných látok a umelých aróm alebo farbív. Každá dávka by mala obsahovať aspoň 5 gramov kolagénu. Vyberte si produkt od overeného a spoľahlivého výrobcu, kde sú zloženie a dávkovacie informácie jasne uvedené na obale.

Pamätajte, že správny výber kolagénu môže mať pozitívny dopad na vašu pokožku, vlasy, nechty, ako aj kosti, kĺby a celkové zdravie. Objavte našu širokú ponuku kolagénových produktov a začnite svoju cestu k lepšiemu zdraviu a kráse už dnes!