Ľudské telo sa skladá z množstva látok. Patria medzi ne aj také, ktoré si samo telo nedokáže vytvoriť, no ku každodennému fungovaniu ich organizmus potrebuje. Ide o takzvané esenciálne látky.
Takými sú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré náš organizmus potrebuje ku každodennému fungovaniu. Najčastejšie ich prijímame zo živočíšnych zdrojov - z rýb. Najlepšou zásobárňou sú pritom druhy rýb z chladných vôd, ako sleď, losos, makrela či tuniak.
Omega-3 mastné kyseliny - kyselina dokosahexanová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) - sú dôležitou súčasťou ľudského organizmu a vplývajú na srdce, mozog, zrak aj imunitu.
Chránia zrak aj srdce
Tieto kyseliny sa podieľajú na tvorbe bunkových membrán, ovplyvňujú metabolické procesy a vstrebávanie ďalších látok, čím podporujú celkový imunitný systém organizmu.
Omega-3 mastné kyseliny ďalej udržiavajú správnu činnosť mozgu - zlepšujú koncentráciu a pamäť. Vplývajú aj na náš zrak - chránia sietnicu oka pred makulárnou degeneráciou, teda pred praktickou slepotou, ktorá začína v bode najostrejšieho videnia (makula).
Pozitívne ovplyvňujú prietok krvi, pomáhajú znižovať krvný tlak a podporujú normálnu činnosť srdca, vďaka čomu znižujú riziko vzniku krvných zrazenín a infarktu myokardu. Zároveň regulujú hladinu cholesterolu.
Ako rozoznať nedostatok omega-3 mastných kyselín v tele?
- srdcovo-cievne problémy
- vyššia únava, náladovosť
- problémy s pamäťou
- lámanie nechtov a vlasov
- zápcha
Zdroj omega-3 mastných kyselín
Keďže omega-3 mastné kyseliny sú látky, ktoré si náš organizmus nedokáže vyrobiť, je potrebné ich dopĺňať pravidelne, každý deň. Platí to pre všetkých - od detí až po seniorov. Pre dostatočný príjem esenciálnych kyselín však nemusíte mať každý deň na obed rybu. Vhodným zdrojom je aj doplnok stravy Epamaris oil 200 ml alebo Bi-iomare caps od značky Finclub. Kapsule obsahujú olej s omega-3 mastnými kyselinami, ktorý je obohatený o vitamín E. Ten pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, ktorý spôsobuje chronické zápaly v tele.