7 bohatých zdrojov na vitamín B

Komplexný pohľad na vitamíny B: Nevyhnutný základ pre vaše zdravie

Vitamíny B komplexu sú neoddeliteľnou súčasťou udržiavania optimálneho zdravia a vitality. Týchto osem esenciálnych vitamínov - B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B7 (biotín), B9 (folát) a B12 (kobalamín) - hrajú kľúčovú rolu v energetickom metabolizme, podpore nervového systému a udržiavaní zdravej kože a vlasov.

Dôležitosť vitamínov B v našej strave

Naše telo si tieto vitamíny samo nevie vyrobiť, preto je nevyhnutné prijímať ich zvonka, či už prostredníctvom vyváženej stravy alebo výživových doplnkov. Kvalitné zdroje vitamínu B nájdete v našom e-shope alebo v potravinách ako sú:

  • Ryby a morské plody: Losos, pstruh, mušle, sardinky a tuniak sú nielen bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ale aj na vitamíny B.
  • Vajíčka: Kompletný zdroj bielkovín a vitamínov B, ktoré by mali byť súčasťou vašej stravy v celistvej forme.
  • Mäso: Kuracie a hovädzie mäso sú významnými zdrojmi vitamínov B, najmä B12.
  • Vnútorné orgány: Pečeň a obličky sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu B12.
  • Mliečne výrobky: Sú bohaté na vitamíny B2 a B12, predovšetkým kravské mlieko.
  • Strukoviny a cereálie: Tieto potraviny sú ideálnym rastlinným zdrojom vitamínov B, vhodné pre vegetariánov a vegánov.

Funkcie a význam vitamínov B

Vitamíny B komplexu majú mnohostranné funkcie v našom tele, vrátane podpory srdcového zdravia, zlepšenia kognitívnych funkcií a udržania zdravej pokožky. Napríklad, vitamín B1 podporuje srdce, B2 je kľúčový pre zrak, B3 podporuje energetický metabolizmus, a B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a podporu nervovej sústavy.

Signály nedostatku vitamínov B

Vaše telo vás upozorní na nedostatok vitamínov B rôznymi symptómami, ako sú afty, ekzémy, vypadávanie vlasov, únava, zlý spánok, či zhoršená nálada. V prípade nedostatku B12 môže dôjsť aj k chudokrvnosti.

Ako doplniť vitamíny B

Pre zabezpečenie dostatočného príjmu vitamínov B, je dôležité zahrnúť do svojej stravy potraviny bohaté na tieto nutrienty.

 

Produktové odporúčania:

 

Biocom Mag-C+B6 90 kapsúl: Synergická kombinácia horčíka, vitamínu C a B6 podporuje správnu funkciu svalov, nervového systému a imunitného systému.

Finclub produkty: Ponúkame široký výber Finclub produktov, ako sú Betacaps, Karditabs, Magnesatabs, VitaB12tabs a VitaBtabs, ktoré sú špeciálne formulované na podporu zdravia srdca, nervového systému a celkovej vitality.

Výhody vitamínov B:

  • Podpora metabolizmu: Vitamíny B sú nevyhnutné pre metabolizovanie sacharidov, tukov a bielkovín, čím prispievajú k energetickej efektívnosti tela.
  • Zdravý nervový systém: Vitamíny B, najmä B12, sú kľúčové pre udržiavanie zdravia nervového systému a funkcie mozgu.
  • Podpora imunitného systému: B vitamíny majú významný vplyv na posilnenie imunitného systému.
  • Zdravá koža a vlasy: Biotín (B7) a niacín (B3) sú známe svojimi výhodami pre zdravie kože a vlasy.

Pre tých, ktorí hľadajú komplexnú podporu, odporúčame fin VitaBtabs 150 tabliet od Finclub, ktorý poskytuje kompletný spekter vitamínov B vrátane kyseliny listovej a je ideálny pre tehotné ženy, dojčiace matky a každého, kto potrebuje zvýšiť príjem týchto esenciálnych vitamínov.