Ako sa vyvarovať chudokrvnosti

Prečo potrebujeme v organizme železo?

 

Ľudský organizmus sa skladá z množstva látok a zlúčenín, ktoré potrebuje pre svoje správne fungovanie. Niektoré sa nachádzajú v tele vo veľkom množstve, napríklad vápnik, iné netvoria ani 1 stotinu objemu. Napriek tomu vie ich nedostatok spôsobiť závažné problémy.

 

Jednou z prítomných látok v ľudskom tele je železo. Je biogénnym prvkom, čo znamená, že železo je pre náš život nevyhnutné. Jeho funkciou je prenos kyslíka z pľúc do celého tela a okysličovanie buniek.  Zároveň kladne ovplyvňuje aj vznik červených krviniek a hemoglobínu. 

 

 

Nedostatok môže viesť k anémii

Nedostatok železa vedie k zníženej produkcii červeného krvného farbiva aj krviniek. Ak koncentrácia hemoglobínu klesne pod určitú úroveň na 1 liter periférnej krvi, hodnota sa líši u mužov a žien, dochádza k poruche prenosu kyslíka v tele. 

 

Ospravedlniteľné príznaky

Príznaky, ktoré indikujú deficit železa, si pritom najčastejšie vieme vysvetliť inak, často jednoduchšie. Napríklad únava a pocit vyčerpania je, najmä v súčasnej rýchlej dobe, keď je každý prepracovaný, skoro bežným javom, za ktorý podľa nás zodpovedá skrátka náš životný štýl a vyrieši sa kvalitným spánkom a voľnom.  

 

Bolesť hlavy si vieme odôvodniť migrénou, nedostatkom tekutín či únavou, rednutie vlasov stresovými situáciami a zanedbanou starostlivosťou a bledú pokožku si sami pred sebou odôvodníme opätovne nedostatkom spánku a pobytu na čerstvom vzduchu. 

 

Ďalšími indikátormi nedostatku železa v tele je aj pocit búšenia srdca či dýchavica. Prostredníctvom týchto „poplašných zariadení” sa nám organizmus snaží naznačiť, čo mu chýba pre jeho normálne fungovanie. 

 

Podporuje metabolizmus aj imunitný systém

 

Vyvážený objem železa v ľudskom tele má aj ďalšie pozitívne vplyvy: 

  • prispieva k správnej kognitívnej funkcii
  • podporuje energetický metabolizmus
  • prispieva k normálnej funkcii imunitného systému
  • u detí podporuje rozvoj poznávacích funkcií
  • znižuje únavu a vyčerpanie
  • podieľa sa na procese delenia buniek

 

Zdroje železa

Deficitom železa môže trpieť každý predstaviteľ spoločnosti bez rozdielu pohlavia, veku, zázemia. Je dôležité zaradiť do svojej stravy suroviny, ktoré sú bohaté na vstrebateľné železo. Takými sú napríklad pečene, hovädzina, strukoviny, obilniny, špenát či orechy.

 

Železo je možné dopĺňať aj vo forme doplnku stravy. Ideálnym je napríklad Fin Ferrofortis B. Sirup obsahuje železo z rastlinných zdrojov, vitamíny B, kyselinu listovú, ríbezľový extrakt a bylinné výťažky, preto je vhodný aj pre deti, tehotné ženy, športovcov či rekonvalescentov. Vďaka tekutej forma a sladkej príchuti nebudete mať problém s jeho prijímaním.  



Ferrofortis B obsahuje železo získané z rastlinných zdrojov, B vitamíny, kyselinu listovú, ríbezľový extrakt a bylinné výťažky. Je sladený medom. Má lahodnú chuť a sirupovú formu, ktorá umožňuje ľahké dávkovanie.